Uit onderzoek in 2018 blijkt dat acht op de tien kinderen onveilig vervoerd worden in de auto. Hoewel de kinderstoelen en kinderzitjes steeds betere bescherming bieden, worden ze vaak verkeerd gemonteerd. Soms met fatale afloop.
Je kind als een raket
Als een kind namelijk niet goed vastzit in een kinderstoel kan het bij een ongeluk als een raket door de auto schieten. Ook bij een lage snelheid kan dit voor een dodelijke afloop zorgen. Onderzoekers van het Erasmus MC en VeiligheidNL observeerden in een onderzoek naar kinderstoeltjes 2018 maar liefst 470 kinderen. Wat bleek? De helft van de kinderzitjes waren niet goed gemonteerd. Daardoor ontstaat het risico dat het kind met stoeltje en al door de voorruit vliegt bij een ongeval.
Verontrustend, 90% ouders zit fout
Belangrijk is dat het vastgespen van een kind in een kinderzitje of stoel goed gaat. Uit het onderzoek bleek dat dit zes op de tien keer niet goed ging. Zo was de gordel niet goed gemonteerd, of gedraaid. Ook zaten riempjes te los of niet goed vastgeklikt. Daarom was het onderzoeksresultaat zo verontrustend. Omdat maar liefst 90 procent van de ouders overtuigd was dat hun kroost juist goed beschermd was.
Kwaliteit autostoeltjes steeds beter
Het goede nieuws is dat autostoeltjes steeds beter worden. Dat is de conclusie van de ANWB in oktober. De ANWB werkte hiervoor samen met vergelijkbare zusterorganisaties. Acht van de veertien stoeltjes bemachtigden vier van de vijf sterren. De zes overig stoeltjes kregen drie sterren. Hiermee scoorden ze ook een voldoende.
Veilig gebruik en monteren
Wil je tips en meer weten over veilig gebruik en monteren van autostoeltjes en kinderzitjes? Lees dit artikel op Ouders van Nu en zorg dat je je goed laat informeren bij de aanschaf. Laat ook aan je demonstreren hoe je in jouw auto je kinderstoel goed monteert én gebruikt. Tip: meet en weeg je kind voor de aanschaf. Dit helpt bij het uitzoeken.